Helseforsikringer har sine fordeler
Av forbundsleder Gert Lund (bildet). Foto: Bo Mathisen.
Det er med stor interesse vi i Norsk Fysioterapeutforbund følger debatten om at selskaper med statlige eierandeler tegner private helseforsikringer for sine ansatte. Det siste vi leste, var lederen i Dagens Næringsliv som mener det er en god beslutning at for eksempel Statkraft kjøper helseforsikringer til sine ansatte.
Vi er på mange måter enige med Dagens Næringsliv, selv om vi aller helst skulle hatt nok fysioterapeuter i det offentlige til å kunne ta oss av alle pasientene, også de som sliter med muskel- og skjelettplager og lettere depresjoner.
I dag er det dessverre ikke tilfelle. Ansatte fysioterapeuter i norske kommuner – og kommunefysioterapeuter med driftsavtaler (avtalefysioterapeuter) – har til dels lange ventelister. Alvorlige lidelser og nyopererte pasienter er de som må prioriteres.
Til tross for lange ventelister, er det ikke knapphet på fysioterapeuter. Vi er i overskudd. De av våre fysioterapeuter som ikke får jobb i det offentlige, starter ofte egen praksis og noen starter for seg selv fordi de vil. Mange av dem behandler pasienter med helseforsikring.
Det er flott at pasientene får behandling. Det betyr at de – høyst sannsynlig – klarer å stå i jobb, eller ha et kortere sykefravær, enn om de måtte stå i behandlingskø. I tillegg vil flere av dem unngå å få kroniske lidelser, og mange vil unngå å bli uføre og ramle helt eller delvis ut av arbeidslivet. På toppen av det hele, vet vi at livskvaliteten blir bedre enn å stå i kø, være sykemeldt og samtidig slite med smerter.
Bedriftene tjener også på dette. De beholder i større grad sine medarbeidere. Og sist, men ikke minst, tjener AS Norge på det. Færre vil ha behov for tjenester fra NAV. Det er samfunnsøkonomisk klokt.
Ofte skal det lite til. Kanskje holder det med et par samtaler og et tilpasset treningsopplegg som trygger pasienten til å klare seg selv og eventuelt takle smertene.
Samtidig er ikke todeling av helsetjenestene uproblematisk. Når flere får helseforsikringer, er det lett å tenke at det kan bli et unødvendig høyt forbruk av helsetjenester. Det kan også føre til knapphet på helsepersonell generelt, selv om det per nå ikke er knapphet på fysioterapeuter, og det kan føre til ulikhet i helse.
Men så lenge det er knapt om ressursene i offentlig helsetjeneste, vil flere benytte seg av private aktører. Vi mener derfor det er bedre å sette søkelyset på kommunene, i håp om at de øker antallet fysioterapistillinger og avtalehjemler, enn å sable ned bedrifter som på mange måter tar samfunnsansvar.