Kommuner som lar balløkker forfalle må skjerpe seg
Debattinnlegg Av Gerty Lund, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund
Balløkkene i norske kommuner gror igjen og barna mister arealer hvor de kan være fysisk aktive, viser dokumentar i NRK. Kommunene må bli sitt ansvar bevisst, og legge til rette for at barn og unge kan bevege seg mer – ikke mindre.
På Moltemyr i Arendal står to små mål på en gjengrodd slette. Det er ingen fotballer å se. Ei heller barn. Det er ikke så rart, for rundt banen står krattskogen tett og på banen ruver vegetasjonen.
Hvis vi skal få barn og unge til å bruke mindre tid bak skjermene, og mer tid ute sammen i fysisk lek, og skal vi nå målet om å øke andelen fysisk aktive med 15 prosentpoeng innen 2030, må kommunene legge til rette for nærmiljøer som stimulerer til aktivitet.
Grøntområder må være tilgjengelige og attraktive. Gresset må slås, løkker må ryddes for busker og trær. Det er lite som skal til for at lekearealene egner seg for nettopp det de er tiltenkt; lek og moro. Dette er viktig, og jeg tør påstå lite ressurskrevende folkehelsearbeid for kommunene
Ikke rart vi er inaktive
Når vi ser gjengrodde arealer som de i Arendal, er det kanskje ikke så rart at norske barn og unge er blant de mest inaktive i hele verden. I følge en artikkel i The Lancet er norske barn og ungdommer mer inaktive enn britiske og amerikanske barn, og de er så stillesittende at det går på helsa løs.
En rapport som ble utarbeidet av Verdens helseorganisasjon (WHO) i 2019, viste at en ny generasjon unge vokser opp med overvekt, hjerte- og lungesykdommer, kreft og diabetes. Undersøkelsen omfatter data fra 1,6 millioner unge mellom 11 og 17 år i hele 146 land.
All stillesittingen og mangel på fysisk aktivitet blant barn og unge gir alvorlig grunn til bekymring. Det kan bidra til en fremtidig generasjon som vil ha et større behov for allerede pressede helsetjenester. Det vi trenger i fremtiden er ikke sykere voksne, men friske innbyggere som kan ta i et tak.
Vi gjør folkehelsen bedre
Vi – i Norsk Fysioterapeutforbund – er vårt ansvar bevisst i debatten om folkehelse. Vi vil bidra til å gjøre den bedre, og sitter på mange innspill til hvordan det kan skje. Fysioterapeuter rundt om i det ganske land ønsker også mer enn gjerne å hjelpe sine respektive kommuner til å legge til rette for blant annet mer gratis, naturlig og lystbetont fysisk aktivitet.
Ball-løkker som gror igjen er ikke veien å gå, hvis kommunene vil forbedre folkehelsen til sine innbyggere.